23.04.2021.

Nagrade i priznanja gradovima i opštinama za učešće u nagradnoj igri

Nagrade i priznanja gradovima i opštinama za učešće u nagradnoj igri

Devet gradova i opština iz Srbije postalo je bogatije za po 20.000 evra nakon što su pobedili u takmičenju u broju prikupljenih i poslatih fiskalnih računa i slipova u okviru nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”. Građani Bele Palanke, Blaca, Dimitrovgrada, Srbobrana, Kule, Bačke Palanke, Pančeva, Savskog venca, Vranja i Vrbasa odgovornim ponašanjem pomogli su da njihove zajednice osvoje nagradni fond za ulaganje u projekte od javnog značaja. 

U takmičenju je učestvovala 181 lokalna samouprava, koje su podeljene u kategorije malih, srednjih i velikih prema broju stanovnika, dok je broj poslatih računa i slipova ponderisan prosečnom zaradom, kako bi svi imali jednake šanse da pobede.

Ukupno najbolji razultat ostvario je grad Vranje, čiji je svaki građanin po ovoj računici poslao više od pet koverata. Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, najavio da će građanima biti ponuđeno da 20.000 evra opredele za uređenje trga sa mozaik mapom grada ili opremanje dečijeg igrališta u centru, dok će se u opštini Kula birati između ulaganja u opremanje doma zdravlja ili jaslica u mestu Sivac. 

Glasanje za projekte koji će biti realizovani u pobedničkim opštinama dostupno je na adresi www.uzmiracun.rs/biramoprojekte. Glasanje traje od 6. do 28. maja 2021, a građani predlozima projekta mogu dati 1, 2 ili 3 glasa - projekti koji budu imali najveći broj glasova biće realizovani u pobedničkim lokalnim zajednicama.

Posmatrano u apsolutnim iznosima, najveći broj koverata pristigao je iz najvećih gradova: Beograda (3.494.645), Novog Sada (979.912), Niša (416.885), Pančeva (338.825) i Vranja (316.843). U 132 opštine u proseku je svaki stanovnik poslao po jednu kovertu.

Tokom dva kruga nagradne igre koji su trajali ukupno od 15. novembra do 27. februara poslato je više od 11,7 miliona koverata, odnosno 117 miliona fiskalnih računa i slipova. U cilju nastavka borbe protiv sive ekonomije i jačanja svesti građana o značaju uzimanja računa pri svakoj kupovini, organizovan je i drugi ciklus, a prvo izvlačenje zakazano je za 15. Maj.