22.11.2019.

Održana prva radionica za početnike u poslovanju

Održana prva radionica za početnike u poslovanju

Prva u nizu besplatnih edukativnih radionica koje NALED organizuje širom Srbije, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, održana je 19. i 20. marta u Beogradu u Mercure Belgrade Excelsior Hotelu. Radionice pod sloganom Startuj legalno osmišljene su tako da odgovore na najčešća pitanja sa kojima se budući preduzetnici susreću - kako se osniva firma, koja su prava, a koje obaveze, kako doći do sredstava za podršku i koje su moguće greške. Namenjene su svima, a posebno mladima koji su tek završili školovanje ili nezaposlenima koji već duže vreme pokušavaju da nađu posao.

- Cilj je da se početnici u poslovanju  obuče da od starta posluju u legalnim tokovima. Zbog toga će na radionicama biti upoznati sa koracima koje treba da preduzmu prilikom otvaranja firme ili preduzetničke radnje, pravnim okvirom, poreskim zakonima i administrativnim procedurama koje je potrebno poštovati, sa osnovama finansija i izvorima finansiranja, ali i najčešćim greškama u prvoj godini rada – rekla je Irena Đorđević, saradnica za istraživanja u NALED-u.

Posebna tema prve radionice bile su podsticajne mere, poput oslobođenja od plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja. Procena je da će korišćenjem mere poreskog oslobođenja, preduzetnik moći za godinu dana da uštedi gotovo 240.000 dinara, a osnivači privrednog društva i do 1,6 miliona dinara.

Radionice se organizuju u okviru projekta ‘’Podrška Vladi Republike Srbije u borbi protiv sive ekonomije 2018 - 2020’’ koji sprovodi NALED, uz podršku projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje “Reforma javnih finansija – finansiranje Agende 2030“, koji implementira GIZ.

Karavan Startuj legalno nastavlja preduzetnički put u Novom Sadu (26-27. novembar), Nišu ( 3-4. decembar) i Vršcu (16-17. decembar). Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem mejla startujlegalno@naled.rs.

U narednoj godini, dvodnevne radionice su planirane u Smederevu, Boru, Užicu, Kragujevacu, Novom Pazaru i Leskovcu.

Za sve početnike u poslovanju NALED je pripremio i poseban Vodič i ilustrativni video o tome kako osnovati firmu i postati korisnik mere poreskog oslobođenja.