29.08.2019.

Sednica Koodinacionog tela za sizbijanje sive ekonomije

 Sednica Koodinacionog tela za sizbijanje sive ekonomije

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas sednicom Кoordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije koja je održana u zgradi Vladi Republike Srbije. Sednici su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva trgovine, Republičkog sekretarijata za javne politike i NALED-a.

Članovi Кoordinacionog tela su na današnjoj sednici razmatrali u kojoj meri su realizovane aktivnosti koje su deo Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa suzbijanje sive ekonomije 2019-2020, koji je Vlada Republike Srbije usvojila u aprilu ove godine.

Akcioni plan sadrži 36 mera i 153 aktivnosti, a prvi izveštaj dostavljen je članovima Vlade početkom avgusta, sa informacijama o aktivnostima čiji je rok za završetak bio drugi kvartal 2019. godine.

Ministar Siniša Mali, koji je i predsednik Кoordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, je drugim članovima predstavio dosadašnje rezultate, i istakao da je od 27 aktivnosti čiji je rok za realizaciju drugi kvartal 2019. godine, 14 aktivnosti realizovano, što predstavlja 52%, kao i da je šest aktivnosti delimično realizovano.

Mali je dodao da to jeste dobar rezultat, ali da je cilj da sve aktivnosti budu sprovedene u predviđenom roku.

Na sastanku je posebno istaknuto da su već započele aktivnosti na zatvaranju nelegalnih šljunkara, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse. Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, a preduzete su mere da bude zatvoreno još tri u skorijem periodu.

Poseban fokus Кoordinacionog tela je na poljoprivredi, s obzirom da je u tom sektoru bilo najviše neprijavljenih radnika. Кada je reč o prijavljivanju sezonskih radnika u poljoprivredi, na sastanku je istaknuto da je ove godine do sada prijavljeno čak 20.500 radnika, dok je tokom 2017. godine ukupno prijavljeno 3.585. Naime, prethodnim akcionom planom je predviđena mnogo jednostavnija i lakša procedura za njihovo prijavljivanje.

Na sednici su zatim razmatrane aktivnosti čiji je rok za realizaciju treći i četvrti kvartal, a sastanak Stručne grupe, koja deluje u okviru ovog tela, je zakazan za septembar.

Posebno je naglašeno skeniranje javno dostupnih internet portala, društvenih mreža i drugih e-platformi preko kojih se subjekti organizovano oglašavaju i nelegalno vrše prodaju preko interneta za posebno definisane proizvode, a koje bi trebalo da bude realizovano u trećem kvartalu ove godine.

Ministar Mali je napomenuo da je jedan od prioriteta Ministarstva finansija u četvrtom kvartalu usvajanje izmene i dopune Uredbe o paušalnom oporezivanju radi uvođenja konsolidovane naplate poreza i automatizovanog obračuna paušalnog oporezivanja. Poreska uprava je pokrenula pripreme za početak projekta za novi sistem paušalnog oporezivanja i plan je da se od 2020. godine počne primena novog sistema oporezivanja za paušal. Poreska uprava je izvršila analizu poslovnog procesa i dala smernice razvoja sistema, zaključio je ministar Siniša Mali.